معرفي مختصر ندوشن

ساخت وبلاگ

 

 

ندوشن با وسعت ۳۹۹۵ کیلومتر مربع ودر فاصله تقریبا ۱۱۵ کیلومتری شمال غربِ مرکز استان یزد، جزء شهرستان میبد و بین طول جغرافیایی۳۳َ،۵۳ و عرض جغرافیایی۲َ ،۳۲ قرار گرفته، ارتفاع آن نسبت به سطح دریا ۱۹۴۳ متر می باشد. از شمال به شهرستان اردکان ، از شمال شرق به شهرستان میبد، از جنوب به شهرستان ابرکوه ، از شرق به دهستان کذاب وشهرستان تفت واز غرب به استان فارس محدود می شود .

جمعیت ندوشن براساس آخرین سرشماری با جمعیتی بالغ بر ۵۶۵۰ نفر می باشد .

مساحت ندوشن حدود ۱۰ هزار کیلومتر است. ندوشن از سه طریق به مرکز استان راه دارد که فاصله آن تا مرکز استان از طریق شهرستانهای تفت ، میبد و صدوق به ترتیب ۱۱۸ ، ۱۰۵ و۸۰ کیلومترمی باشد .

منطقه ندوشن شامل روستاهای صدرآباد ،علویه ونیوک است .

ندوشن به لحاظ جغرافیایی بین شهرهای تفت ، یزد ، اشکذر ، میبد ومرداب گاو خونی قرار دارد ، جلگه ایست پست که ارتفاع آن در شمال بیش از جنوب است .

 

بطور کلی از نظر آب وهوا وپوشش گیاهی به علت وجود ارتفاعات شیرکوه وضع نسبتا مساعدتری دارامی باشد ، بطوریکه مراتع موجود دراین بخش یکی از بهترین مراتع استان یزد بوده از نظر دامپروری حایز اهمیت است . در بعضی موارد پوشش گیاهی بقدری فشرده است که بیشه زار کویری نام گرفته است بیشه زارهای قیچ وتاغ بطور جالبی در این منطقه مشاهده می گردد . آثار کوره های ذغال چوب که حاکی از پوشش گیاهی انبوه گذشته ای نه چندان دور میباشد در آن مشاهده می گردد.

دکتر محمد علی اسلامی ندوشن در کتاب روزها که سر گذشت ایام کودکی ونوجوانی ایشان است ، جغرافیای طبیعی ندوشن را چنین ترسیم می کنند : ” گردادگرد آن را بیابان گرفته بود که قسمتی ازآن کویری وبایر بودو جنبنده ای در آن مکان زیست نداشت ، همین دورافتادگی وخشکی وعسرت ویژگیهائی در این محل بخشیده وآن را خیلی کم شبیه به آبادیهای دیگر ایران کرده بود . بیابانهای اطراف آن را بوته های خار وهیمه و قیح وبعضی گیاهانی بهاری از جمله کما وکتیرا وانغوزه پوشانده بود ، به غیراز بخش هائی که کویری وبایر بود ، این گیاهها مرتع فقیرانه ای برای پرورش گوسفند ، بخصوص بز تشکیل می دادند . ازاین رو کبوده از قدیم ترین زمان پایگاه پرورش گوسفند بوده، امر مردم آن از گله داری می گذشته است وبدین صورت طبیعی بود که حیات ده بستگی داشته باشد به چند باران وبرف سالیانه . “

ویژگی طبیعی:

ندوشن دارای ناهمواریها و کوههاست و کفه های نمک که درحوالی باتلاق گاو خونی قرار دارد . منطقه ندوشن از لحاظ پوشش گیاهی یکی از مناسب ترین نقاط استان یزد به شمار می آید. ندوشن به صورت دشتی مرتفع و نیمه کوهستانی با حالت نیمه استپی است که دارای پوشش گیاهی متنوع از گیاهان کویری بخصوص “درمنه” می باشد. آثار کوره‌های ذغال، حاکی از وجود پوشش گیاهی انبوه در گذشته ای نه چندان دور است در دامنه های سنگلاخی کوهستان با ترکیبات آهکی بخصوص در ارتفاعات جنوب ندوشن گونه های مختلف بادام رویش دارد برخی از مراتع منطقه بدلیل چرای بی رویه ،بوته کنی و زغالسوزی ،عاری از پوشش گیاهی گردیده و در معرض فرسایش بادی قرار گرفته است. پوشش خاکی ، سبک اغلب به شدت شنی و ریگی است دارای قهوهای تا قهوه ای روشن می باشد . سطح زمین در اغلب موارد پوشیده از ریگِ ریز تا درشت می باشد و خاک در بیشتر موارد آنچنان شنی است که با کندن چند بوته بلافاصله با ورزش باد شدید ،گرد وخاک و فرسایش ظاهر می شود . ذخایر منابع آب زیر زمینی محدود می باشد و بعلت حضور لایه های نئوژن و لایه های گچ مارنی پراکنده در منطقه اغلب دچار شوری آب می باشد.

کوههای ندوشن عبارت است:

کشکوه که از جنوب به طرف شمال ادامه دارد،در قسمت جنوب‌غربی ،ارتفاعات منفردی از کوه مارن به ارتفاع ۶۴۰ متر و چاه کوه به ارتفاع ۵۶۵ متر دیده می شود. از دیگر کوههای این منطقه می توان به «کوه بلند» ، با ارتفاع ۲۱۵۵متر در باختر ، «کوه سفید» با ارتفاع ۲۱۸۰متر و «کوه زرد» با ارتفاع ۲۲۰۰متر در شمال خاور و «کوه سرخ » با ارتفاع ۱۹۹۳ متر در شمال اشاره نمود. هوای ندوشن معتدل است . بطور کلی استعداد احیاء و گسترش مراتع را در سطح گسترده داراست و می تواند منطقه دامداری خوبی برای استان به حساب آید به شرط کنترل شدید در امر بهره برداری (مسلماً دامداری باید به صورت دامداری کویری باشد ، یعنی گوسفند داری در مقیاس کوچک تا بتواند برای شرایط کویر قابل پذیرش باشد)

رودخانه مهم آن عبارت است از رود شنگون ، رود لرد و رودخانه عرب که در فصل بارندگی از ارتفاعات شرقی جریان یافته و به شوره زارهای ابرقو فرو می روند.

اهم معادن ندوشن :

معدن گل اُخرا، معدن نمک مایع صنعتی، معدن سنگ مرمرسرخ، معدن سنگ مرمرسبز، معدن سنگ نمک طعام،معدن سنگ تراورتن ،معدن سنگ باریت، معدن کائولن، معدن لیمونت (خاک زرد)، معدن سیلیس، معدن سرب ومس وباریت، معدن گوگن مخلوط با زاج سفید(این سنگها عموما درصنایع کاشی سازی ، شیشه سازی ، ساخت چینی ورنگ بکارمی روند وبعضا جنبه صادراتی داشته دارای کیفیت خوبی نیزمی باشند )

ویژگی اقلیمی :

منطقه ندوشن از نظر اقلیمی جزء مناطق نیمه کوهستانی بوده و در طول سال دارای بادهای منطقه ای خاص خود می باشد همچنین از شمال به عقدا ، از شمال شرقی به شهرستان میبد واز شمال غرب به مرداب گاو خونی ( اصفهان ) و از غرب به استان فارس و از جنوب به دهستان نصر آباد و از شرق به دهستان کذاب محدود می گردد.

ندوشن برخوردار از جریان هوای مدیترانه ای (از سمت غرب ) و جریانات شمال غرب از مبداً دریای سیاه می باشد. طول زیاد این دو مسیر و وجود جبال البرز و زاگرس باعث شده این دو جریان قبل از رسیدن به منطقه نزولات ،رطوبت خود را از دست بدهد.

 


برپایی شور حسینی عاشقان ثارالله در اربعین سید الشهدا در ندوشن همراه با تصاویر...
ما را در سایت برپایی شور حسینی عاشقان ثارالله در اربعین سید الشهدا در ندوشن همراه با تصاویر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : nodoushancity بازدید : 207 تاريخ : چهارشنبه 24 آبان 1396 ساعت: 0:36